Thursday, October 21, 2010

Roti Sosej.. Sedapnyer..

Assalamualaikum..
Pagi tadi bangun awal sbb nak buat roti sosej untuk rakan2 di sekolah.. Kalau di semenanjung, roti sosej nie boleh dapat kat mana2 jer kedai bakery (yg pastinya HALAL).. tapi kat cni, terpaksa lah buat sendiri.. Kalau x buat, kempunan.. Betul tak?

Bermula lah pencarian membuat roti sosej di internet.. Laman yang saya paling suka ialah myresepi.com dan Rozzan shared resepi.. Saya olah sikit resepi nie untuk menjadikannya lebih sedap..

Nie saya sertakan resepi dan cara2 menbuatnya sekali.. ENJOY!!..

Bahan2: ( 7 biji yang gebu)

Bahan A: 400g tepung roti @ tepung berprotein tinggi
               5 sudu besar gula
              1/2 sudu kecil garam
              2 sudu kecil dry yeast

60g butter (dicairkan)
1 biji telur
170ml susu segar. (kalau susu segar tue dr dlm peti ais, panaskan dulu dan biarkan suam2 sket. Klu guna susu sejuk, doh x akan naik)
 Untuk toppinng:
Mix vege dan Campuran sos cili, tomato dan mayonis.
(ikut suka kalau nak topping aper2pun..)

Cara2 membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan A dan gaul rata.
  2. Masukkan telur, butter yang dicairkan dan gaul rata dengan hujung jari..
  3. masukkan susu segar dan uli sehingga menjadi doh.. Uli selama 15 ke 20 minit supaya doh menjadi licin dan kenyal.. kalau masih melekit pada tangan, letak tepung roti sikit2 supaya doh tak melekit pada tangan.
  4. Bulatkan doh kepada 7 doh yang kecil.
  5. Rehatkan doh selama 20 minit (naik sket) dan ditutup dengan plastic wrap atau kain lembab.
Ambil 1 doh kecil dan canaikan.


Ambil 1 sosej dan gulungkan..









Potong gulungan tersebut kepada 12 bahagian.. tapi jangan potong sampai putus doh.. putus sosej xper.. jadikan potongan seperti bentuk sikat..









contohnyer seperti ini..





Bahagian permulaan, di tarik kehadapan, bahagian kedua di simpulkan ke kiri dan kemudian ke kanan dan sampai habis.. tekan dan tarik sedikit supaya bahagian tengah ada ruang untuk letak topping.



Letak topping paipkan campuran sos cili, tomato n mayonis.. Rehatkan selama 30 minit (masa nie bolehla panaskan oven dulu pada suhu 200darjah Celcius). Bakar dalam oven dengan suhu 190 darjah Celcius dalam masa 15 minit atau warna kekuningan..




Yeah2.. dah siap..
Sediakan di hidang masa minum petang atau breakfast..

Yummy..



SELAMAT MENCUBA...!!!

4 comments:

  1. kchik, tepung roti tu tepung mcmane? same mcm tepung nk buat cucur ke?

    ReplyDelete
  2. Salam.. Lun, tepung tue selain nama tepung roti, nama dia tepung high protein.. klu tepung buat cucur, biase pakai tepung gandum.. klu x jumpa kat pasaraya, cuba cari kat kedai yang jual brg2 bakery..

    ReplyDelete
  3. oh okok. if nk g beli kat kedai, nnt nk tnye ape kt org kedai tu? ape name kat plastik die? hehe. nak try buat la esok =)

    ReplyDelete
  4. Lun, tepung high protien jenama NONA..
    ada 3 jenis tepung Nona.. Yang high protein warna hijau..

    ReplyDelete